andrus, musisz kompa podłączyć
[O2] Climatronic włącza się z opóźnieniem
Zwiń
X
-
[O2] Climatronic włącza się z opóźnieniem
Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post więc proszę o pomoc. Posiadam Octavie II w której jest climatronic. Ostatnio byłem na wakacjach i podczas powrotu do domu przestała mi działać klima, myślałem, że po prostu przepalił się jakiś bezpiecznik, ale patrze i wszystkie są ok( bo czynnika nie brałem pod uwagę, ponieważ nabijałem klimę rok temu). Jechałem w 30 stopniowym upale (naprawdę wielka udręka). Gdy przyjechałem do domu pojechałem do specjalisty od klimy i zobaczył lampą UV, że są niewielkie nieszczelności. Uszczelnił je i nabił klimę, chociaż klima nie działała. Dalej sprawdzał czy sprężarka daje ciśnienie i czy wiatrak działa. Okazało się że wszystko działa. Sprawdzał nawet zawór przy sprężarce i jest ok.
Potem sprawdził, że nie działa czujnik temperatury w kanale świeżego powietrza. Zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi, że kosztuje ok 320zł!! i do tego jeszcze robocizna dodatkowe 200 zł. Czytałem na forach VW i Audi, że w tym czujniku często jest tzw. zimny lut i raczej jest to łatwe do usunięcia usterka, która spowalnia włączanie się klimy
Mam pytanie czy ktoś dotknął się z tym problemem i jak go skutecznie rozwiązać? Drugie pytanie czy ktoś wie jak do tego czujnika się dostać, bo sam rozbierałem schowek i niby za nim powinienem się dostać, ale nie mogę.
-
-
Czytasz, czytasz i nic ..... Nie łap wszystkich srok za ogon na raz tylko zrób diagnostykę raz a dobrze i bedziesz wiedział co jest popsute. Internet to kopalnia wiedzy - owsze, ale jak by ktoś napisał ze wymienił kompresor, rury, osuszacz, to tez bys poszedł w tym kierunku ??? To ze 99 osób miało uszk ten czujnik to nie znaczy ze Ty tez musisz to miec uszkodzone.
Zacznij od diagnostyki, znajdz kogoś kto się specjalizuje w grupie VAG i bedzie miał odpowiedni sprzęt. Jak chcesz to zainwestuj 150-200zł i kup sobie dobry interface jak dopiero zaczynasz przygodę z Skodą.
Komentarz
-
-
jagub_105,
Dołączył: Dzisiaj 11:58Wysłany: Dzisiaj 12:21O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez spacewalkerCzytasz, czytasz i nic ..... Nie łap wszystkich srok za ogon na raz tylko zrób diagnostykę raz a dobrze i bedziesz wiedział co jest popsute. Internet to kopalnia wiedzy - owsze, ale jak by ktoś napisał ze wymienił kompresor, rury, osuszacz, to tez bys poszedł w tym kierunku ??? To ze 99 osób miało uszk ten czujnik to nie znaczy ze Ty tez musisz to miec uszkodzone.
Zacznij od diagnostyki, znajdz kogoś kto się specjalizuje w grupie VAG i bedzie miał odpowiedni sprzęt. Jak chcesz to zainwestuj 150-200zł i kup sobie dobry interface jak dopiero zaczynasz przygodę z Skodą.
[ Dodano: Czw 09 Sie, 12 18:20 ]
zadał byś sobie więcej trudu i poszukał bardziej, problem znany : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=49555 i stawiał bym na zawór który niby działa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jagub_105en temat na forum czytałem już dokładnie. Na pewno wiem, że u mnie zawór jest dobry bo ten spec od klimy sprawdził go i zrobił potem test ciśnieniowy, wszystko wykazało, że jest w jak najlepszym przypadku
Podjedź do niego i poczekaj aż motor ostygnie i wtedy zróbcie testy.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
jagub_105,
Po pierwsze to nie ma czegoś takiego jak czujnik temperatury w kanale świeżego powietrza w układzie klimatyzacji. Jedyny czujnik powietrza na zewnątrz znajduje się w zderzaku, ale przypuszczam, że nie o niego Ci chodzi.
Pierwszym czujnikiem za wlotem powietrza jest dopiero G263 - czujnik temperatury za parownikiem. Zobaczysz go jak zdejmiesz boczek tapicerki po stronie pasażera - bżdzie na samym dole.
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
to co pisze jagub_105, jest na rzeczy panowie...nie bardzo kojarzę z objawami,ale u mnie też występuje sporadycznie błąd 525 04h-tj.czujnik ów w kanale świeżego powietrza....i sprawdzałem kiedyś gdzie on jest.Znajduje się przed wiatrakiem w tunelu-trzeba go zdemontować.
Na razie go nie ruszam,ale przy wolnej chwili coś gmyrnę.Następna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriquezjagub_105,
Po pierwsze to nie ma czegoś takiego jak czujnik temperatury w kanale świeżego powietrza w układzie klimatyzacji. Jedyny czujnik powietrza na zewnątrz znajduje się w zderzaku, ale przypuszczam, że nie o niego Ci chodzi.
Pierwszym czujnikiem za wlotem powietrza jest dopiero G263 - czujnik temperatury za parownikiem. Zobaczysz go jak zdejmiesz boczek tapicerki po stronie pasażera - bżdzie na samym dole.
Obrazek
Komentarz
-
Komentarz